Loopanalyse
Hardlopen is een populaire sport in Nederland. Het is ook een sport die veel blessures kent. Wat nogal eens wordt vergeten is dat hardlopen een technische sport is die moet worden aangeleerd en onderhouden. Net als tennis, schaatsen en golf. Dit is in tegenspraak met wat nog al eens wordt gedacht: “hardlopen is een natuurlijke (vanzelfsprekende) beweging die iedereen kan. Je koopt een paar goede loopschoenen, neemt een hardloopschema en je gaat.”
De laatste circa 10-15 jaar is veel sportmedisch wetenschap onderzoek gedaan naar de biomechanica van het hardlopen. Hierdoor is inmiddels veel bekend over wat een blessurepreventieve looptechniek is. Zo blijkt o.a. dat lopers die landen op de hak en lopers met gebrekkige rompstabiliteit blessuregevoelig zijn. Blessures die een relatie kunnen hebben met een gebrekkige looptechniek zijn: shin splints, knie-, lage rug-, heup-, lies-, hamstring- en kuitklachten en achillespeesklachten. Uiteraard is hierbij ook altijd een verband met type loopschoen, spierlengte, spierkracht, trainingsintensiteit – en omvang en genetische aanleg.
Daniel heeft eind januari een cursus gevolgd, waarbij hij nu in staat is om een bewegings analyse te maken van onder andere een hardloper. Er word dan op een lopende band hardgelopen (of afhankelijk van de klacht en doelstelling gewoon gelopen) en middels het maken van een video fragment kan er dan nauwkeurig worden geanalyseerd. Aan de hand van deze analyse kan er worden bekeken of de looptechniek is relatie staat met het ontwikkelen van een klacht en welke aanpassingen nodig zijn om klachten vrij te kunnen hardlopen.
Er kan dan onder andere gedacht worden aan het aanpassen van de pasfrequentie, aanpassen van afwikkeling van de voet en het verbeteren van de rompstabiliteit.
Zijn er vragen over het hardlopen of zijn er lichamelijke klachten tijdens het hardlopen, voel je vrij om contact op te nemen, zodat er gezamenlijk met Daniël gekeken kan worden naar de hardlooptechniek.