Hardlopen geeft je brein rust, maar kan het brein je hardlopen ook rust geven?
Hardlopen is populair omdat het ontspant, je hersenen rust geeft en je denkvermogen vooruit helpt. Maar wat is andersom de invloed van je brein op het hardlopen?
Lopen kan je in de moderne maatschappij een heerlijke uitvlucht bieden. Een route naar ontspanning en een luikje om te ontstressen. Bovendien maak je nieuwe hersencellen aan en kun je zelfs Alzheimer langer voor blijven. Onderzoekers uit Engeland en Frankrijk keken nog verder en draaiden de zaak om: wat is het effect van een vermoeid en stressvol brein op je prestatievermogen?
Tien gezonde mannen werden aan verschillende soorten mentale stress blootgesteld, bijvoorbeeld aan de natuurfilm Earth en een even lang durend, intensief woordspel op een computerscherm. Vervolgens ondergingen zij twee fysieke testen, allebei uitgevoerd met één been. De ene test bepaalde het uithoudingsvermogen, de andere de maximale kracht die ze konden leveren.
Uit de resultaten kwam naar voren dat de maximale kracht in beide testen en bij beide soorten stress hetzelfde was. Het uithoudingsvermogen leed echter wel onder zware mentale vermoeidheid. Na anderhalf uur kijken naar het juist rustgevende Earth bleek de conditie 13 procent beter.
Loop jij na sommige werkdagen ook niet zo lekker en wil je ’s avonds in een wedstrijd een topprestatie leveren? Laat dan overdag de stapels ingewikkelde belastingpapieren liever met rust en vermijd op die dag nare klusjes. Als je je mentaal goed voelt, kan je lichaam beter naar je luisteren.
Ondanks je vermoeide mentale gestel en verminderde uithoudingsvermogen is er – volgens de onderzoekers – niets mis met je maximale prestatievermogen. Daarom hoef je echt niet zo slecht te presteren. Je kunt het nog steeds. Als je de knop weet om te zetten, en rekening houdt met je ogenschijnlijk slechte uithoudingsvermogen, kun je nog steeds topprestaties leveren.
Laat je dus niet foppen en zet het ook na een stressvolle dag gewoon op een lopen. Alleen als je daarna nog vol stress en niet ontspannen terugkomt, is er wat misgegaan en kun je de volgende keer maar beter niet voluit gaan.